Levensloop Will Sorée Next (right).


HBS jaren:

klas 1-a    58-59

klas 2-c    59-60

klas 3-a    60-61

klas A-4    61-62

klas A-5    62-63

diploma rhbs A: 1963

Will Sorée

Rijks: 1958-1963 (A5)





Ik ben op 15 november 1945 in Boxmeer geboren. Na 3 jaar daar gewoond te hebben, verhuisden mijn ouders naar Amsterdam. 1 Januari 1952 kwamen we naar Venlo, waar toen de kelder van ons huis aan de Tegelseweg met Maaswater ondergelopen stond. Het is mijn tijd bij de Katholieke Verkenners, alwaar je natuurlijk koken, ehbo, touwknopen, sjorren, kamperen, enz. enz. leerde.


In 1958 kwam ik in de eerste klas van de RHBS terecht. Huiswerk maken was niet mijn grootste hobby: 'hangplek-jongere-zijn' vond ik veel fijner. Ik was wat blij toen ik na de derde klas de talenkant op kon gaan en zo lekker bevrijd werd van o.a. natuurkunde (ik huiver nog).

Regelmatig wist ik de klas te

‘bevrijden’ van lessen Nederlands. Iedereen had tijd om te 'zeeboten, huiswerk te maken enz., want 'Hansje' had zo'n beetje dezelfde hobby's als will sorée: fotografie en verkenners. Nagenoeg iedere les kwam hij naast me zitten om daarover te babbelen. In die tijd was het erg fijn om geen les te hebben, later (m.n. op de Kweekschool) erg lastig dat we geen Nederlands hadden gehad.


Hansje vond blijkbaar dat ik goed kon declameren, want twee jaar op een rij werd ik namens de Rijks afgevaardigd naar de Veldeke declameerwedstrijd van alle Venlose Middelbare scholen.

De eerste keer had ik een gedicht van Remco Campert: de dodencel

Van de tweede keer weet ik absoluut niets meer behalve dan dat ik de tekst op een gegeven moment kwijt was. Wat een nachtmerrie!

In de vierde klas van de hbs moest je natuurlijk naar Jeanne van Rooy. De eerste dansles was op 6 september 1961. Daar leerde ik toen gelijk al een meisje kennen waar ik geweldig mee kon dansen. Datzelfde meisje vloog mij tijdens de Boerenbruiloft van 1962 om de nek: het begin van de verkering met Els.

We waren natuurlijk nog piepjong, er moest nog gestudeerd worden en de militaire dienst riep nog. Begin '69 zijn we getrouwd.







Na de HBS was in die tijd niet veel studiekeuzemogelijkheid. Je ging werken, naar de Kweek en een enkeling ging naar de Universtiteit. Het lesgeven zat al altijd in mijn bloed, dus werd het de Kweek. Als je het HBS-diploma had, kwam je op de Kweek in de derde klas.

Dat heb ik geweten: gymnastiek - handenarbeid - muziek - blokfluit - biologie - nederlands en tekenen, waren vakken waar ik twee jaar achterstand in had. Die heb ik gelukkig goed kunnen inhalen en zodoende was ik op 21 september 1966 in het bezit van de Akte voor Volledig Bevoegd Onderwijzer. Later volgden nog de akten Handenarbeid en Speciaal Onderwijs.

Geen broederdienst, geen onderwijzersbaan in de polder, geen lichamelijke klachten dus.... militaire dienst. Lichting 66-5 bij de Cavalerie te Amersfoort. Na de Kaderopleiding naar Assen ( één keer in de 14 dagen naar het lief) en later naar Oirschot.

Als Wachtmeester en Nucleair-Biologisch- Chemisch Specialist zwaaide ik 8 mei 1968 af.


De bar thuis bij Wim Geeraeds was natuurlijk het einde. Zodoende hebben Els en ik eerst een paar jaar een bar in de kelder bij Els thuis gehad, later nog een aantal jaar bij ons thuis in de kelder.

Het zijn jaren met prima herinneringen, want met vele vrienden en vriendinnen kwamen we daar

om de veertien

dagen een avond

bij elkaar. Ook

Theo en Ria

Spillekom waren

daar vaak te gast.



Zoals gezegd, zwaaide ik om 8 mei '68 af. Op 9 mei '68 startte mijn onderwijsloopbaan als leerkracht, spoedig daarna als adjunct-directeur op de Woonwagencentrumschool in de Römer te Venlo. Absoluut niet de gemakkelijkste baan, maar het was een heel aparte tijd, die helaas eindigde in 1981 omdat het woonwagenkamp opgeheven werd.

Een nieuwe baan en uitdaging werd gevonden in het Voortgezet onderwijs Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen.

Eerst op de internaatsschool van Lataste van Klooster Bethanië, later naar de internaatsschool van Klooster Maria Regina te Stevensbeek.  

Ook daar was ik adjunct-directeur, later locatie-leider. Het feit, dat je in dat type onderwijs maar hooguit 8 leerlingen in je klas had zitten, zegt denk ik genoeg over de zwaarte van de baan.

Na 32 jaar lesgeven en leidinggeven in zo'n beetje verreweg het zwaarste onderwijstype van Nederland, zit ik nu o.a. met forse hartritmestoornissen thuis en is er abrupt een einde gekomen aan mijn onderwijswerkzaamheden.

Over mijn geweldige Scoutingtijd zou ik een boek kunnen schrijven. Het was de tijd van zo'n 25 uur 'scoutinghobby' per week. Daarom alleen maar wat kreten:

rowanleider - groepsvoorzitter van Scouting St.Paulus uit Venlo-Zuid - stichtingsvoorzitter - districts-/gewestelijk/ en landelijk Commissaris, Landelijke Raad, Landelijke Structuurcommissie - kampen - hikes - vaderhikes - het organiseren van een eindeloze berg aktiviteiten - geven van trainingen - Gilwell - Gouden Jacobsstaf - Gouden Waarderingsteken Scouting Nederland,

ere-lid Scouting St. Paulus/Venlo-Zuid, enz. enz. enz.  .........

Na zo'n 20 scoutingjaren vond ik het welletjes en ben met een andere dag- en nachthobby begonnen: computeren.

Als hobby ben ik daar halverwege de jaren ''80 mee begonnen: ik kon het niet uitstaan dat mijn leerlingen aanzienlijk meer van computers wisten dan ik. D.m.v. zelfstudie ben ik zover gekomen, dat ik als hobby computerprogramma's voor het onderwijs ben gaan

schrijven en vervolgens websites ben gaan bouwen.

Zie:  www.interactiewijzer.nl


In Maasbree hadden we een tuin van zo'n 2000 m2. Juist dat laatste brak mij de laatste jaren vanwege mijn hartritmestoornissen op. In 2002 hebben dus ons huis in Maasbree verkocht en zijn in Hout-Blerick in het Meuleveld gaan wonen, naar later bleek vlak bij Guusje. Derckx.

Sinds ik thuis ben gaan Els en ik er veel op uit. We voelen ons erg gelukkig en hopen dat dat nog lang zo zal blijven!

Mocht je nog meer foto's willen zien van Els en mij, klik dan op de volgende link: www. soree.nl

Els en ik zijn heel benieuwd naar júllie levensloop!

Tenslotte het allerbelangrijkste in mijn leven:

mijn gezin.

Na ons trouwen in 1969 hebben we eerst 2 jaar in de Molenbossenflat gewoond.

In '71 hebben we met enorm veel eigen werk een leuke bungalow in Maasbree gebouwd. Els, ook onderwijzeres van beroep stopte met werken toen we in 1973 onze zoon Jean-Paul kregen.

Ons eerste kind: Jean-Paul. Jean-Paul heeft in Tilburg econometrie gestudeerd, is getrouwd, woont in Gouda en is consultant bij een groot IT-bedrijf.

In 1976 werd onze dochter Melanie geboren. Melanie studeerde in Tilburg voor studie- en beroepskeuze-/loopbaanadviseur, werkt bij de gemeente Ede als loopbaanadviseur en woont sinds kort samen in Nijmegen.


Up (parent).